New Zealand byder på de sydligst vinmarker i verden. Klimaet er også koldere end i Australien - der er også 2000 km til fastlandet.
I 1973 blev den første drue af typen Sauvignon Blanc, plantet i regionen Marlborough. Denne Sauvignon er mere aggressiv, mere stikkelsbæragtig og med mere bid, end de franske vine af samme type.
Men New Zeeland er ikke kun Sauvignon Blanc. Her produceres især fine, bløde Pinot Noir-vine. En god nøddepræget Chardonnay og en mere ristet, frugtig og blomsterduftende Riesling fås også. Der laves endda fremragende skumvine i Champagnestil. Ud over dette dyrkes der også druesorterne Cabernet Sauvignon og Merlot.
De vigtigste regioner er Marlborough med Sauvignon Blanc og skumvine, Hawke´s Bay carbernet og Merlot samt Martinborough med Pinot Noir. Chardonnay vokser stortset overalt.
For New Zeelandsk vin betyder årgang ikke så meget. De færreste bliver bedre ved lagring. Køb vine fra de sidste par år og drik dem forholdsvis unge. Altså kan de stortset drikkes når som helst.
Vine fra New Zeeland er ret dyre i fremstilling, hvorfor producenterne fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet. Gi´ lidt mere og få go´ kvalitet.
Smagslisten: (klik på navnet på vinen for at gå til vurdering)
Villa Maria Sauvignon Blanc 2006 (Smagsnoter bortkommet)